Ošklivka" Betty nalézá pravdu o kráse

Stát Kolumbie byl vždy poblázněn fyzickou krásou až do doby před uvedení telenovely, kde hlavní hrdinkou se stala nepřitažlivá ekonomická "hvězda", čestná svým jednáním a zachraňující svého nepříliš úspěšného šéfa z ekonomických katastrof. Hrdinka hledí své do zrcadla a přemýšlí, co je to vlastně krása.

Bogota, Kolumbia Bar: opilý a hřmotný Armando Mendoza, bohatý obchodník a playboy z populární latinskoamerické telenovely, vytahuje fotografii "dívky svého srdce": Obličej barmana se rychle otáčí stranou, když vidí objekt jeho lásky: ženu s příšerným účesem, rovnátky, tlustými brýlemi a ochlupením na obličeji. "Není krásná?" ptá se Mendoza, utrápený láskou, že ho milovaná žena opustila, když zjistila, že jejich vztah byl z jeho strany vždy jen "hrou", kterou naplánoval a také plnil. Tvář barmana je ohromená
pochybnostmi. To vše je jedna z epizod fenomenální populární telenovely "Ošklivka Betty", kterou vidělo více než 80 miliónů diváků d Argentiny až po USA a kterou budou moci vidět diváci Rumunska, Maďarska, Izraele a Španělska. Telenovela byla natočena v Kolumbii a je svázána velkým úspěchem trvajícím už několik let. Úspěch hrdinky spočívá v její výjimečnosti mezi ostatními seriálovými hrdinkami. Proniká do duše krutě nepřitažlivé ženě s "podivným" smíchem, ztrácející jistotu aniž tuší o svém dřímajícím potenciálu. Sága o Beatriz (Betty) Auroře Pinson Solano, která se snaží překonat svoji velkou fyzickou nepřitažlivost, vylézá pozvolna ze své skořápky a pokouší se zachránit před krachem společnost svého šéfa. Tato sága stala vzorem pro zemi zmítanou povstáními, kde vládnou narkobaroni a ohrožují obyvatelstvo vojáci "pravého křídla". Telenovela je optimisticky laděná, kde nakonec se Beatriz se stane prezidentkou módního domu!

Betty, staromódně oblečená sekretářka, přichází pracovat do významného Domu módy "Ecomoda". Je zde obklopena překrásnými, ale ne příliš chytrými "modelkami" a kamarádsky nakloněnými spolupracovnicemi. Trápí se svou ošklivostí, a získává práci aniž by odpovídala její kvalifikaci. Ale dívka je nucena přijmout tuto nabídku, protože už mnoho dveří se zavřelo před jejím ošklivým obličejem. Zamiluje se do svého šéfa, Armanda Mendozy, syna zakladatele firmy a smolného obchodníka, který spíše řeší své milostné románky. Preblémy firmy postupně převádí na Betty, finančnímu expertovi, která stojí vždy po jeho straně a plní jemu jeho přání, a to i tím, že falšuje různé zprávy, a to sice s bleskovou vynalézavostí, ale na samé hranici zákona a etické cti. Ale šéf nevidí její absolutní oddanost a také se její šéf bojí, že ho uvidí v jeho společnosti. A tak když se směřoval z jedné pracovních schůzky, tak spřádá sny , že jí odveze v kufru auta. Později, se k ní chová citlivě a s důvěrou a dává do rukou Betty moc nad svou společností a nakonec i nad jeho soukromým
životem. Armando se obává o osud splečnosti a problém řeší tím, že se rozhodne pobláznit asistentku, aby tím nejen uspokojil svoje "ego", ale aby tak měl i nadále kontrolu nad společností.

Ztracenou společnost chce co nejdříve získat zpět a zároveň chce nastolit "normální" vztah mezi mužem-ženou, aby Betty nad ním
neměla převahu. Nezadrželo ho dokonce ani to, že jí vidí jako velmi ošklivou, "téměř monstrem", jak jí nazývá v rozhovoru s přítelem. V den, kdy se Betty a Armando poprvé milovali, sledovanost telenovely doslova obrovsky stoupla. Nakonec se i on se do ní zamiloval, ale už bylo příliš pozdě. Konečně, když Betty zjistila, že její milý s ní lživě manipuloval, nenechala její pomsta na sebe dlouho čekat. Řekla na schůzi vedení celou pravdu o finančních transakcích ve společnosti, i o tom, že společnost fakticky patří jí. Omluvila se za své zapojení do těchto událostí. Po tomto hlášení dala Betty výpověď. Přes ironii osudu, odjela pracovat na soutěž "Miss Kolumbia" do Cartageny, do přístavu v Karibiku.

Tam dochází její proměně v "labuť". Teprve ve stylovém oblečení, s vylepšeným vzhledem se vrací do Bogoty, aby se postavila do čela "Ecomody". Armando milující a doufající, že mu odpustí je vyveden z míry a nakonec si mění místa, kdy on se stává jejím podřízeným. K tomu vylepšená Betty už netrpí nedostatkem poklon ze stran mužů.

FEMINISTKY: "Udělat Betty krásnou je nepravdivé!"

V zemi poblázněné konkurzy krásy a plastickou chirurgií, feministické organizace jásaly při uvedení této satiry na společnost, pro kterou je důležitější vnější pohled a staví jej výše nad schopnostmi a profesionalismem. Když Betty prošla změnou a stala se mnohem více přitažlivější - na přání diváků - feministiky oplakaly tuto zradu a zůstaly opuštěny ve svém názoru, že Betty se neměla měnit. "Udělat z Beatriz krásnou ženu dává všem na vědomí, že žena může dotáhnout všeho pouze přes svůj vnější vzhled a ne za pomoci svých schopností", hlásala Florens Tomas, spisovatelka-feministka. Také ředitel "Programu poměry mezi poli" při Národní univerzitě v Bogotě řekl: "To je také znamením, že nelze mluvit o možnosti rozhovoru a o romantickém poměru mezi mužem a ženou, který se nezakladá pouze na vnějším vzhledu jednoho a druhého". "Gaitan nás oklamal tím, že z Betty udělal krásnou ženu. Dal nám ale všem důvod k zamyšlení. Jeho scénář - ač svým způsobem dokonalým, strašně riskoval, že na začátku udělal hrdinku šeredkou. Ale vše je to lež! Ukázal nám, že se nic nemění!" prohlásila Florens Tomas. Tento názor má bezpochyby má právo na život. I tak telenovela je bezesporu výjimečným počinem obvyklých "růžových" seriálů. "Historie Betty to je historie velmi schopné ženy, ani příliš krásné, ale odvážné, která si přeje ve svém životě změnu k lepšímu" řekla Ana Maria Orozco, herečka hrající Betty. "Otec"" Betty, scénárista Fernando Gaitan řekl, že "objevil" důvod úspěchu: "Pouze jedna žena z 10 si myslí, že je krásná a většina žen krutě strádá, že vypadají zcela stereotypně v současné společnosti!" Přes velké množství konkurzů "Miss", kterých není konce, kolumbijské ženy se snaží mnohem více být úspěšné v životě, než jejich vrstevnice v jiných zemích Latinské Ameriky. Ženy patří v této oblasti k vzdělanějším než muži. Z absolventů vysokých škol a univerzit je více 53% žen. Přesto kolumbijské ženy pracující ve výrobě dostávají nižší plat než muži. Podle zákona musí ve vládních úřadech pracovat alespoň 30% žen. Takové poměry nutné dodržovat v dalších oblastech zaměstnanosti. Silné ženy se účastní v boji o prezidentské křeslo Hlavním kandidátem následujících prezidentských voleb se stal bývalý ministr zahraničních věcí Noemi Sanii. Populární senátorka Ingrid Betankur nedávno prohlásila, že také ona se rozhodla přijmout kandidaturu. Získala rekordní počet hlasů v Kongresu a napsala bestseller o svém přínosu v boji s korupcí v Kolumbii. Proto je pochopitelné, že hrdinkami kolumbijských telenovel se nestávají skromné služky, ale vzdělané, pracující a profesionálně úspěšné ženy. "Betty vynesla na povrch téma hlouběji zasunuté v naší společnosti, v naše světě: a to, jak pohlížíme na krásu. Mysleli jsme si, že to je to je náš problém, charakteristický pro Kolumbii. Ale teprve po úspěchu naší telenovely jsme pochopili, že tento problém nemá hranic!" řekl scénárista Fernando Gaitan. "Vylepšení vzhledu hrdinky dalo tvůrcům seriálu velkou práci", řekl scénárista, "a tento námět byl přijat teprve po mnohačetných posouzeních ve společnosti televizní stanice RCN. Diváci měli možnost hlasovat, a to nám ukázalo, že většina by chtěla vidět na konci krásnou Beatriz Pinson. Ne, velkolepou Betty, nikdo nepotřeboval, ale okouzlující a sympatickou, podobnou a zpravidla ženám, které každý den potkáváme na ulici!" Výsledkem je, že v posledních dílech telenovely Betty chodí do práce v pěkných kostýmech oproti jejím obyčejným nevýrazným šatům. Její vlasy jsou upravené, změna brýlí - za malé a moderní. Jen rovnátka na zubech jí zůstala. Gaitan na tom trval, aby dokázal , že nehledíc na její "vylepšení", hlavní u Betty zůstávají především trvalé morální kvality a ne vzhled.

Proti hlavní hrdince scénárista postavil druhou postavu, Patricii Fernandez, druhou sekretářku, která v sobě nese všechny typické
rysy hrdinek telenovel: je chudá, ale společenská blondýna s krásnými dlouhými nohami. Ale místo obvyklých her "hrátek" se zástupem nápadníků, je téměř bezmocná. Zároveň je absolutně nepřizpůsobivá existovat bez pomoci mužů. K jejímu úžasu a k nadšení diváků, je její Mercedes-Benz (který jí nechal bývalý manžel) konfiskován za dluhy přímo před vchodem Ecomody. A z druhé strany, inteligentní, pracovitá a mimořádně čestná Betty pozvolna získává kontrolu nad celou společností." diváci viděli naši telenovelu, nemohli uvěřit, že je řeč o Kolumbii", řekl scénárista. "Jak zde není unesen Armando Mendoza, nechová se násilně Betty, nemluví se o narkotikách, nikdo nevidí vojáky? No a v tom je i záměr, že diváci nevidí všechny tragédie naší země, my ukazujeme jak lze žít. Ukázali jsme jak pracovat, jak se milujeme, strádáme, když nás milující lidé opouštějí, snažíme se ulevit duši, milujeme naše rodiče, chodíme doma představení, koncerty a do kina. Tak my tu žijeme!"

zdroj:  z materiálů článku Margarity Martinez

(Women´s News 4.2.2001)