JAK SE BETTY DĚLÁ OŠKLIVOU

"Její hlas, její brýle, její make-up, to je všechno pečlivě vypočítané", řekla Juana Uribe, produkční, návrhářka a všeobecný supervizor telenovely Ošklivka Betty. V RCN udělali  průzkum barev - ten je obyčejně používán k výběru nejslušivějších barev na oblečení - a cokoliv na Betty vypadalo hezky, bylo vyhozeno.

Betty nosí velké brýle s červenými obroučkami, zvadlou ofinu, rovnátka a slušné, ale ošklivé oblečení. Betty je zkrátka ošklivka, která se stane v průběhu seriálu krásnou.

V Mexiku se říká, že kolumbijská Ošklivka Betty je přijímána s otevřenou náručí televizními diváky ve španělsky mluvících zemích. Kritici vysvětlují, že "v opakujících se schématech telenovel jde o plýtvání talentem, humorem a moderními prostředky. Jsou to nudné a předem předvídatelné blafy postrádající fantazii a jejich přitažlivost se omezuje na nápadné výstřihy a obepnuté boky hereček s fyzickými přednostmi dobře vystavenými na odiv a se špatně využitými hereckými kvalitami". Říká se také, že Betty překonává kvalitou a sledovaností kteroukoliv z postav ztělesňovaných Thalíou. Je to tím, že Ošklivka Betty je současný příběh, s karikovanými, ale autentickými hlavními postavami, s nimiž je možné se ztotožnit. Mladá herečka v roli anti-hrdinky dosahuje nejvyšší sledovanosti všude, kde se její příběh vysílá.

Kde se vzala Betty?

Jak vznikl nápad, že se krásná herečka vžije do tak ošklivé postavy? Ana María to líčí takto: "Kdysi jsem namalovala svůj autoportrét, na kterém jsem vypadala jako starší žena. Ředitel televizní společnosti Mario Rivero jednou přišel za mnou domů a byl překvapen, jak jsem se to namalovala. Tehdy ho napadla postava Betty." A sedmadvacetiletá Kolumbijka, narozená v Santa Fe de Bogotá, dodává; "Ale já se jí v ničem nepodobám. Jen jsem jí propůjčila své tělo."

Proměna Any Marie

Každý den se před začátkem natáčení odevzdá krásná Ana María do rukou maskérky, aby se proměnila v postavu se třemi znaky:

·        ošklivá, neklidná a nešikovná v kanceláři

·        uzavřená do sebe, málo žádoucí a odstrkávaná ve čtvrti, kde bydlí

·        rodinou přehnaně chráněná, odpovědná a poslušná

Ana María se začíná líčit velmi brzy ráno. Nejprve jí maskérka ztmaví její bělostnou pleť základem olivové barvy. "Ana je anděl. Vydrží s velkou trpělivostí vše, co s ní provádíme," říká rnaskérka. Když už má obličej "skvrnitou barvu", přikročí se ke zvýraznění rysů: obočí se ztmaví a spojí mezi očima, rty se ztenčí, aby vypadaly velmi úzké. Největší nepohodlí pro herečku přestavuje bezpochyby aparátek, který si musí dávat do úst. Tato napodobenina rovnátka ji strašně zošklivuje, vyvolává odpor.

Vlasy, to je téma samo o sobě. Betty nosí klasický ohon. Aby ofinka dostala mastný vzhled, potře se olejem. Kadeřník ji přichycuje sponkami, až dosáhne cíle: vlasy zůstanou nalepené na Čele herečky. Za ušima nosí Ana Maria zvláštní protézy, které ji promění v řádně "ušatou", a v boltcích má zavěšené polokruhy, aby se uši nedaly přehlédnout.

Po natáčení je proces zpětné proměny mnohem rychlejší, i když Ana je velmi unavená. Samozřejmě tento rituál je den ode dne méně náročný, protože Betty se stále více začíná podobat Aně Maríi Orozco.

Příběh Ošklivky Betty má humorný nádech. "Betty je ošklivá žena, která si ze sebe dělá legraci. Umí se smát situaci, ve které je," říká Juana Uribe. My jsme vlastně vzali slabiny telenovel a obrátili jsme je ve věci pozitivní."

zdroj:  TV TIP 4/2003   Text a foto: PERFIL